Securitatea cibernetică – un element primordial pentru fiecare organizație
În contextual actual securitatea cibernetică a devenit un element strategic primordial pentru fiecare organizație. În ultima perioadă am asistat cu toții la o creștere fulminantă a numărului de atacuri cibernetice împotriva instituțiilor și companiilor din România încă de la începutul războiului din Ucraina.
Cum putem preveni astfel de incidente și ce măsuri putem lua ca să nu picăm în capcana hackerilor?
Este foarte greu de previzionat în ce mod va evolua situația, ținând cont că ne confruntăm cu un scenariu foarte complex, care depășește sfera unui război cibernetic, dar situația actuală impune măsuri pentru a asigura stabilitatea infrastructurilor care vizează siguranța fiecărei companii. La fel cum pandemia a scos în evidență vulnerabilitățile anumitor sisteme informatice, forțând demersurile de digitalizare din cadrul unor organizații publice și private, tot astfel și conflictul din Ucraina, prin componența sa de război cibernetic, readuce în discuție toate riscurile la care este expusă o instituție nepregătită sau incomplet echipată să facă față acestui tip de agresiuni. Chiar dacă până acum atacurile cibernetice nu au avut efecte mai grave asupra infrastructurilor vizate, nu este exclus să ne confruntăm cu scenarii mai problematice.
Cum ne putem proteja împotriva atacurilor cibernetice și ce măsuri ar trebui să ia fiecare companie?
În cea mai mare pare, atacurile cibernetice vizează accesul la date, fie pentru a bloca accesul la acestea, fie pentru a le cripta sau exfiltra, în scopul obținerii unor recompense.
Cele mai bune măsuri de prevenție și protecție sunt cele recomandate de specialiști pentru fiecare situație în parte. Nu există un standard general valabil, de aceea este extrem de important ca organizațiile să integreze componența de protecție cibernetică încă din momentul în care definesc structura sistemelor și rețelelor informatice, conform nevoilor specifice. Modelul de business, analiza și managementul riscurilor asociate, perimetrul de securitate și gestionarea accesului de către utilizatori la sistem fac parte, de asemenea, din cadrul primordial ce susțin un ecosistem informatic stabil și performant.
Soluțiile de Private Cloud rămân în recomandările specialiștilor
Salvarea datelor la intervale regulate, pe dispozitive separate, este una dintre metodele cele mai eficace de a ne proteja de efectele unui astfel de incident cibernetic.
VIVA Telecom ca și integrator de soluții IT&C are o abordare personalizată pentru fiecare proiect în parte și recomandă soluții de Private Cloud la cel mai înalt nivel de securitate pentru soluțiile de Data Center. Datele tale vor fi criptate și stocate în cele mai moderne Data Centere, prin accesul la cele mai importante noduri de telecomunicaţii din Romania dar și din lume: Frankfurt, Londra, Miami, Washington, Los Angeles și Hong Kong. Dincolo de soluțiile de securitate la care avem acces, prioritatea noastră, ca și integrator de soluții IT&C, este să confirmăm și să menținem capitalul de încredere ale clienților noștri. Din acest motiv, portofoliul diversificat de soluții de securizare ne permite să livrăm stabilitate și performanță cu fiecare proiect implementat. GO TECH!