VIVA BLOG.

07 Feb 2024
Data Center

Data Center – soluția vitală pentru oportunități de business

În contextul digitalizării, soluțiile de Data Center devin pe zi ce trece o componentă esențială de business. Data Centerele sunt practic locația în care locuiește cloud-ul și unde sunt găzduite echipamente de calcul, stocare și rețea. Ele sunt o componentă vitală a economiei globale, indiferent dacă sunteți o persoană, o afacere, un oraș sau o țară.

Așa cum orașele au prosperat în primele zile ale revoluției industriale, când aveau acces facil la cărbune și oțel, orașele de succes ale viitorului vor fi cele care vor avea cel mai bun acces la Data Centere.

Ce este un Data Center

Un Data Center poate fi denumit ca un grup mare de servere în rețea. Acestea sunt utilizate de obicei de organizații pentru stocarea, procesarea sau distribuirea de la distanță a cantităților mari de date. Altfel spus, o facilitate fizică pe care companiile o folosesc pentru a găzdui aplicațiile și datele critice.

Un data center se bazează pe o rețea de resurse de calcul și stocare care permite livrarea de aplicații și date partajate. Componentele cheie ale unui data center includ routere, comutatoare, firewall-uri, sisteme de stocare, servere și controlere de livrare a aplicațiilor.

Data centerele pot fi deținute de companii sau pot fi externalizate către furnizori terți de servicii pentru centre de date. Astfel că se oferă servicii gestionate, de colocare și cloud, permițând companiilor să aleagă o varietate de niveluri de control asupra infrastructurii și utilizării datelor, în funcție de nevoile lor.

Tipurile de date pot include fișiere de afaceri, baze de date, aplicații și alte tipuri de informații digitale, vitale pentru funcționarea corectă a organizației.

Data Centerele – esențiale întreprinderii

Data Centerele sunt proiectate pentru a asigura un mediu sigur, de încredere și eficient pentru procesarea și stocarea datelor. În general, aceste structuri adăpostesc servere, dispozitive de stocare și routere de rețea, împreună cu alte componente ale infrastructurii IT. Acestea pot varia atât ca dimensiune, cât și ca complexitate, de la data centere locale mici la structuri vaste care sunt distribuite la nivel global pe mai multe site-uri.

Data Centerele sunt esențiale pentru multe întreprinderi, în special pentru cele care depind în mare măsură de datele digitale. Furnizează o gamă largă de servicii, inclusiv găzduire site-uri web, stocare de date de afaceri, procesare tranzacții financiare și multe altele. Scopul principal este de a asigura accesul continuu și sigur la date și aplicații, reducând astfel pe cât posibil riscurile de pierdere a datelor, întreruperi ale serviciului și alte situații neprevăzute asociate cu infrastructurile IT.

Tipuri de data centere

Există diferite tipuri de centre de date, fiecare dintre acestea este conceput pentru a satisface nevoi specifice de stocare, procesare și distribuție a datelor.

Iată o clasificare generală:

Data Center pentru întreprinderi

Acestea utilizate în mediul de business pentru nevoile lor interne de IT. Aceste data centere sunt administrate și deținute de companie și sunt utilizate pentru stocarea datelor companiei, a aplicațiilor și a altor resurse IT.

Data centere de găzduire web

Furnizează toate serviciile pentru găzduirea de site-uri web și aplicații online. Acestea sunt concepute pentru a asigura conexiuni de mare viteză și un grad ridicat de fiabilitate pentru site-urile web găzduite.


Data centere în Cloud

Oferă servicii de cloud computing, inclusiv software de stocare, procesare și aplicații în cloud. Fiind extrem de virtualizate și scalabile, acestea permit alocarea resurselor IT în funcție de cerere, în funcție de cerințele utilizatorului.


Data Centere de colocare

Furnizează spațiu pentru rack și infrastructură companiilor care doresc să le folosească pentru a-și instala propriile servere și dispozitive de rețea. Infrastructura (spațiu, sursă de energie, răcire și conectivitate) este furnizată de furnizorul de colocare, în timp ce utilizatorul își administrează propriile servere.


Data Center Edge Computing

Aduceți resursele de calcul mai aproape de utilizatorii finali sau de dispozitivele IoT, reducând astfel latența. Situate în apropierea zonelor cu densitate mare a populației sau a rețelelor de distribuție, acestea îmbunătățesc performanța aplicațiilor în timp real.


Data Centere pentru disaster recovery

Sunt concepute pentru a restabili rapid rețeaua IT în caz de defecțiune sau dezastre. Acestea conțin copii ale datelor de rezervă, adesea situate în diverse locații geografice pentru a asigura redundanța, cu backup și șansa de a garanta continuitatea operațională.


Fiecare tip de data center este conceput pentru a satisface anumite cerințe sau nevoi ale organizațiilor, oferind o gamă largă de servicii pentru a sprijini operațiunile IT moderne.

De ce sunt data centerele importante pentru afacerea ta

Datele sunt unul dintre cele mai sensibile aspecte ale oricărei afaceri sau organizații. Industria trebuie să se confrunte cu diverse provocări iminente în timp ce gestionează și asigură conformitatea datelor. Toate companiile au nevoie de servicii de gestionare a datelor pentru a menține informațiile companiei la zi și pentru a îmbunătăți agilitatea afacerii.

Astfel că, cea mai importanta intrebare rămâne – Cum de reusesc aceste servicii să acapereze piața într-o asemenea măsură și care sunt beneficiile pentru companii?

Noi vă dezvăluim patru dintre cele mai importante motive pentru care din ce în ce mai multe companii aleg servicii dedicate de data centere, de la cele de colocare pana la cele de cloud.

1.Fiabilitate și redundanță

Companiile se bazează tot mai mult pe date și aplicații critice pentru operațiunile lor de zi cu zi. Optând pentru servicii de data center dedicate, acestea beneficiază de infrastructură robustă, cu sisteme redundante pentru alimentare cu energie electrică, răcire și conectivitate la Internet. Acest nivel ridicat de fiabilitate ajută la minimizarea timpilor de nefuncționare și la asigurarea continuității afacerii.

2.Securitate și conformitate

Protejarea datelor este o preocupare majoră pentru orice companie. Serviciile de data center dedicate oferă adesea niveluri ridicate de securitate fizică și cibernetică, precum și conformitate cu reglementările și standardele de securitate relevante, cum ar fi GDPR (General Data Protection Regulation) în Europa sau HIPAA (Health Insurance Portability and Accountability Act) în Statele Unite. Aceste măsuri sunt esențiale pentru a proteja informațiile sensibile și a respecta cerințele legale.

3.Scalabilitate și flexibilitate

Oferind opțiuni flexibile de scalare, serviciile de data center dedicate permit companiilor să-și adapteze rapid resursele IT la cerințe dinamice. Aceasta poate însemna creșterea sau reducerea capacității de stocare, procesare sau rețea în funcție de cerințe sau de creșterea afacerii. Prin utilizarea serviciilor dedicate, companiile pot beneficia de această flexibilitate fără a fi nevoite să investească în hardware suplimentar.

4.Eficiență și economii de costuri

Outsourcing-ul infrastructurii IT către un furnizor de servicii de data center poate aduce beneficii financiare semnificative. Companiile pot evita cheltuielile inițiale mari asociate cu achiziționarea, instalarea și întreținerea echipamentelor proprii de data center. De asemenea, ele pot reduce costurile continue legate de personalul specializat necesar pentru administrarea și monitorizarea infrastructurii IT. Plătiți doar pentru resursele utilizate și veți elimina costurilor ascunse asociate cu mentenanța hardware-ului. Vă puteți astfel îmbunătăți eficiența operațională și pot economisi bani pe termen lung.

Concluzii

Soluțiile de data center reprezintă o soluție vitală pentru oportunități de afaceri. Acestea oferă o infrastructură robustă, securitate și conformitate, flexibilitate și scalabilitate, precum și economii de costuri și eficiență operațională. Prin externalizarea infrastructurii IT către furnizor de soluții de data center precum VIVA Telecom, puteți beneficia de toate aceste avantaje. Veți spori competitivitatea și succesul pe piață.

Intrați în legătură cu noi!

Programați o consultanță personalizată și aflați cum VIVA Telecom vă poate ajuta să vă atingeți obiectivele de afaceri. Reduceți costurile și creșteți eficiența operațională. Nu lăsați oportunitățile să treacă pe lângă dvs. – începeți să profitați de puterea soluțiilor noastre de data center chiar acum!

 

admin

VIVA Telecom este operator premium de servicii și soluţii integrate IT&C, care se adresează mediului de business local și internaţional. Investim în crearea de produse și soluții smart, bazate pe nevoile de dezvoltare ale afacerii tale, trenduri și schimbările din piață.

Str. Turnul Eiffel nr. 15, sector 2, București | office@vivatelecom.ro | Suport 24/7: +4021 539 55 55
Suport 24/7: +4021 539 55 55