Veniturile pieţei de comunicaţii electronice au scăzut cu 3% în anul 2011, la 3,5 mld. euro

Veniturile obţinute din furnizarea de reţele şi servicii de comunicaţii electronice au însumat 14,8 miliarde de lei în anul 2011 (aproximativ 3,5 miliarde de euro), în scădere cu 3% faţă de anul 2010, conform datelor raportate de operatorii de pe piaţa comunicaţiilor electronice din România, prelucrate de autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM).

Scăderea din 2011 a veniturilor totale este considerabil mai mică decât cea înregistrată în anul anterior, când a fost de -7%, iar analiza veniturilor semestriale relevă o creştere de 5,5% în cel de-al doilea semestru al anului 2011 comparativ cu prima jumătate a anului.

Astfel, în cel de-al doilea semestru al anului 2011, veniturile din furnizarea reţelelor şi serviciilor de telefonie mobilă au crescut cu 7% (la 3,9 miliarde lei), veniturile din furnizarea serviciilor de acces la internet au crescut cu 8% (la 1 miliard lei), iar veniturile din furnizarea serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale au crescut cu 2% (la 0,8 miliarde lei), în timp ce veniturile din furnizarea reţelelor şi serviciilor de telefonie fixă au rămas relativ constante, scăzând cu 0,5% (atingând valoarea de 1,1 miliarde lei). Cele mai importante creşteri semestriale au fost raportate pentru veniturile din furnizarea serviciilor cu valoare adăugată (36%, până la 86 milioane lei), de cele generate de furnizarea de servicii de transmisiuni de date (24%, atingând 201 milioane lei).

Cele mai importante ponderi în structura veniturilor totale realizate pe piaţa comunicaţiilor electronice le au veniturile obţinute din furnizarea serviciilor de telefonie mobilă (37%), cele obţinute din furnizarea reţelelor publice mobile terestre (14%) şi cele obţinute din furnizarea de servicii de acces la internet (13%).

“Creşterea veniturilor operatorilor în cea de-a doua jumătate a anului 2011 indică faptul că piaţa comunicaţiilor electronice a început să se stabilizeze după perioada dificilă traversată de întreaga economie în ultimii 3 ani. Furnizorii prezenţi pe piaţă s-au adaptat la realitatea economică şi au reuşit să-şi reconfigureze ofertele astfel încât să resimtă cât mai puţin efectele crizei” , a precizat Cătălin Marinescu, Preşedintele ANCOM.

via zf.ro

0
  Articole asemănătoare
  • No related posts found.